Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Υπέροχα αρώματα Χίου, στην ζεστή εκδήλωση των Πυργούσων

Με παραδοσιακά κάλαντα, ευχές και παινέματα υποδέχτηκε μέλη και φίλους ο σύλλογος Πυργουσών Αττικής "Το Πυργί της Χίου", στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιανουαρίου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.
Αναδημοσίευση από : xaidarisimera.blogspot.gr 
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαπαναγιώτου
Μαρία Μπρη: "Κρατούμε ψηλά τη σημαία του συλλόγου μας"
Η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Μπρη - Παπαμακάριου καλωσόρισε όλους, λέγοντας τα εξής: «Σας ευχόμαστε η καινούρια χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, να είναι η χρονιά που θα απαλύνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Μια χρονιά που θα ξαναφέρει την ελπίδα και το χαμόγελο. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα λόγια και απαιτεί πράξεις και συνέπεια. Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανέπαφο τον πολιτισμό, ο οποίος είναι το μέσο που μπορεί να μας οδηγήσει στο να ξεπερνούμε την κρίση πιο εύκολα, εφόσον επιτελούμε το χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας. Φίλες και φίλοι, όλοι γνωρίζετε πως τα δύο τελευταία χρόνια περνώ την πιο πένθιμη και δυσκολότερη περίοδο της ζωής μου. Εν τούτοις προσπαθώ με όσες δυνάμεις μου έχουν απομείνει, πάντα με τη στήριξη όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που θερμά τους ευχαριστώ, να κρατούμε ψηλά τη σημαία του συλλόγου μας. Σε αυτό φυσικά συμβάλει η αποδοχή, η στήριξη, η παρουσία σας σε όλες τις δραστηριότητες. Η χρονιά που μας πέρασε θέλουμε να πιστεύουμε πως ήταν δημιουργική για το σύλλογο μας και είχε μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στα δρώμενα της πόλης μας -και όχι μόνο». 
Στο σημείο αυτό έκανε μία εκτενή αναφορά στις πλούσιες δραστηριότητες του συλλόγου, τη χρόνια που μας πέρασε. "Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε ελπιδοφόρα με υγεία να είναι η καινούρια χρονιά», κατέληξε η κ. Μπρη.
Χορός, τραγούδια και κοπή πίτας
Ακολούθησε ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα από τα παιδιά του συλλόγου. Ακορντεόν έπαιξε η μουσικοδιδάσκαλος Θεοδώρα Κούνη - Θεοτοκά. Τη συνόδεψαν τα παιδιά της Στέφανος Θεοτοκάς (πλήκτρα) και Κώστας Θεοτοκάς (κρουστά). Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, υπό τις οδηγίες της χοροδιδασκάλου Βίκης Καλούδη, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά του Αιγαίου. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Γεώργιος Φραγκιαδάκης, που εκπροσώπησε το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κ.κ Μάρκο Βασιλάκη. Το κομμάτι που έκοψε η κ. Μπρη το αφιέρωσε στους αναξιοπαθούντες της κρίσης, σε όλους όσους την τιμούν με την παρουσία τους και στη μνήμη του συζύγου της, Αντώνη Παπαμακάριου.
Δ. Μαραβέλιας: "Καταφέρατε να πρωτοπορείτε σε παγκόσμιο επίπεδο"
Ο δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη λειτουργία του Χιακού συλλόγου. «Με την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω μαζί σας, θέλω να σας ευχαριστήσω για το σπουδαίο έργο που κάνει ο σύλλογος και στη ζωντανή γέφυρα που δημιουργείται μεταξύ της πόλης μας και της πατρογονικής σας εστίας, της Χίου, των Μαστιχοχωρίων και ιδιαίτερα του Πυργιού. Να συνεχίσετε έτσι. Ξέρω πως όλοι οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι στην περίοδο της κρίσης έχουν τα προβλήματα τους. Νομίζω προς το μέτρο του δυνατού και εμείς ως δημοτική αρχή, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, ανταποκρίνεται με τις λίγες ή τις πολλές δυνάμεις και παρέχει εκείνα τα βοηθήματα που θα επιτρέπουν τη συνέχιση λειτουργίας των συλλόγων. Η σύνδεση με τα ήθη, τα έθιμα μας, με τις πατρίδες μας θα πρέπει ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη στιγμή να παραμένει ζωντανή. Ας αναλογιστούμε όλοι το παράδειγμα της Χίου, που έζησε μια ολοκληρωτική καταστροφή στις πιο δύσκολες εθνικές στιγμές και χάρη στο ελεύθερο πνεύμα της δημιουργίας, στην πίστη για τη δουλειά, στην πίστη για τα ιδανικά σας, καταφέρατε να πρωτοπορείτε όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ήσασταν οι πρώτοι με τη ναυτοσύνη που αποδείξατε πως οι Έλληνες μπορούν να είναι οι κυρίαρχοι και πρωταγωνιστές και στην οικονομική ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο».
"Η πόλη σάς χρωστάει ένα μνημείο"
Ο δήμαρχος συνέχισε: «Η πόλη χρωστάει ένα μνημείο, που θα συνδέει το Χαϊδάρι με το Πυργί. Νομίζω πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να υλοποιήσουμε ένα μνημείο, που να αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της πόλης μας και του ιδιαίτερου τόπου σας».
Αργύρης Κοκκινάκης: "Το αφιερώνω στην παιδεία"
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, Αργύρης Κοκκινάκης, κόβοντας ένα κομμάτι είπε τα εξής: «Χρόνια πολλά και μια ευχή. Μόνο υγεία, υγεία, υγεία. Γιατί χωρίς υγεία, τίποτα δεν είναι εφικτό. Όσο αφορά το κομμάτι που θα κόψω, θα το αφιερώσω στην παιδεία γιατί, όπως έλεγε ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, η μάθηση και η παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου μας».
Τιμητικές διακρίσεις και έπαινοι
Την τιμητική τους είχαν οι Πυργούσηδες μαθητές που πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, στις πανελλαδικές γενικές εξετάσεις. Για την επιτυχία τους αυτή βραβεύτηκαν από το σύλλογο. Να σημειώσουμε πως ο Νομός Χίου εδώ και πολλά χρόνια αναδεικνύεται σχεδόν κάθε χρόνο «πρωταθλητής» στις γενικές εξετάσεις. Πρόκειται για τους μαθητές (φοιτητές πλέον): Αθανασίου Γιάννη, Αυγουστίδης Γιάννη, Ζερβούδης Γιάννη, Κόλακας Μιχάλη, Λιβανού Καλλιόπη, Λυμπουσάκη Γιάννη, Μεργές Γιάννη, Μπρη Ανδριάνα, Ντούλη Αγγελική, Παντελάρος Κώστα, Παντελάρου Καλλιόπη.
Με δική της εντεκάδα
Ακόμα απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του συλλόγου που συμμετείχαν στο φετινό πρωτάθλημα Χιακών Σωματείων Αττικής, που διεξήχθη στο club Κηφισός. Τη διοργάνωση του είχε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής και εμπνευστής της ήταν ο πρόεδρος της, ο παλαίμαχος αθλητικογράφος Αργύρης Κοκκινάκης. Στην ομάδα συμμετείχαν οι: Λαγούδης Ισίδωρος, Παντελάκης Στέφανος, Παντελάκης Αχιλλέας, Μαργούνης Χρήστος, Γιαννάκης Γιώργος, Λυμπουσάκης Γιάννης, Πικούνης Σταμάτης, Σιώρος Βαγγέλης, Σεράφης Κώστας, Νταγκίνης Δημήτρης, Μούχλας Ισίδωρος, Μούχλας Μιχάλης, Παπανικόλας Μιχάλης, Μεργές Γιώργος και Γουλής Θανάσης, που εκτελούσε και χρέη προπονητή.

"Είμαι Μεστούσης, αισθάνομαι Πυργούσης"
Η εμφάνιση της ομάδας ήταν χορηγία του επιχειρηματία Κώστα Λυμπουσάκη, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα. Ο ίδιος, συγκινημένος, ανέφερε τα εξής: «Νομίζω πως η τιμή που μου κάνετε θα άρμοζε περισσότερο σε κάποιον άλλο και θα σας εξηγήσω γιατί. Γνωρίζετε ότι είμαι Μεστούσης. Παρόλα αυτά, το σπίτι που μένω στη Χίο το έκτισα στο Πυργί και δεν σας κρύβω ότι εδώ και αρκετά χρόνια αισθάνομαι Πυργούσης και ελπίζω στο μέλλον να μπορώ να κάνω πολύ περισσότερα, από αυτά για τα οποία με τιμήσατε. Και τώρα θα σας εξηγήσω αυτό που είπα στην αρχή, ότι δεν μου αρμόζει. Για μένα ισχύει αυτό που λένε: "Από πού είσαι; Από το χωριό της γυναίκας μου". Ίσως, λοιπόν, η Ειρήνη δικαιούται αυτή την τιμητική διάκριση, γιατί σε εκείνη οφείλεται ό,τι έκανα και σκέπτομαι μελλοντικά να κάνω στο Πυργί. Η Ειρήνη με έκανε να αγαπήσω το Πυργί, με έπεισε να συνδράμω στο σύλλογο σας, πέρασε σε μένα αυτό που η ίδια αισθάνεται: τη λατρεία για το χωριό της». 
Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε καφές, αναψυκτικά, βασιλόπιτα και πλούσια εδέσματα.
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Πολλοί οι παρευρισκόμενοι
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων: ο πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου Κυριάκος Ντηνιακός, ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας, ο αντιδήμαρχος Απόστολος Θεοφίλης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Μιχάλης Σελέκος και Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, οι Πυργούσηδες δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Θεοτοκάς και Ηλίας Περιμένης. Ακόμα παρών ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Φωτεινάκης, Σάββας Βαρυτιμιάδης, Αθηνά Μπούτση και Φώτης Μαραβέλιας. Παραβρέθηκαν ακόμα ο πρόεδρος του ΟΣΚ και υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου,  Ηρακλής Δρούλιας, ο πρώην και ο νυν πρόεδρος του Δρομοκαΐτείου Νίκος Τσικής και Ισίδωρος Πρώιος. Τους τοπικούς συλλόγους εκπροσώπησαν οι: Γιώργος Συριανογλου και Απόστολος Χριστοδουλάκης (Κρήτες), Γιώργος Καλογράνας (Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού), Δημήτρης Σούκης (Ηπειρώτες), Θανάσης Σακκάς (Θεσσαλοί), Γιάννης Βελέντζας (Νεοφωκαείς). Χαιρετισμούς και ευχές απέστειλαν οι δύο βουλευτές του Νομού, Κώστας Μουσουρούλης και Κώστας Τριαντάφυλος.
Για τον "Άγιο" της Χίου
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για το σημερινό Μητροπολίτη Χίου, ο πατήρ Γιώργης Φραγκιαδάκης. Τον συνδέει μαζί του μια φιλία περισσότερο από δώδεκα χρόνια. Όπως μας εξομολογήθηκε, τον γνώρισε μέσα από ένα ωραίο κείμενο που είχε γράψει, πριν χειροτονηθεί επίσκοπος. Τον χαρακτήρισε καλό θεολόγο, καλό φιλόλογο και συνεργάστηκε μαζί του για έξι χρόνια. Με την ενορία του έχουν πάει πολλές φορές στη Χίο, στα Ψαρρά και στις Οινούσσες. Στην εκδήλωση, όπως είπε, εκπροσώπησε εκτός από τον Μητροπολίτη Χίου και τον Μητροπολίτη Νίκαιας Αλέξιο, φέρνοντας τις ευχές και των δύο επισκόπων. «Άμα είναι πολλές οι ευχές, είναι λίγο επικίνδυνο», κατέληξε χαριτολογώντας ο παπά-Γιώργης.
Ήντα Πυργούσης, ήντα Μανιάτης
Στην Μαρία Μπρη, την "ψυχή του συλλόγου", αφιέρωσε το κομμάτι που έκοψε, ο δήμαρχος. Στο πρόσωπό της θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους συμπατριώτες της, που τον έκαναν να νιώθει ένας από αυτούς, με τη ζεστή φιλοξενία τους. «Η σχέση που αναπτύξαμε ανεξάρτητα των συγκυριών, θα παραμείνει δυνατή και μακροχρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Εξέδωσαν ημερολόγιο
Ένα καλαίσθητο φωτογραφικό ημερολόγιο εξέδωσε και φέτος ο τοπικός σύλλογος. Τίτλο του έχει «ένα σεργιάνι στο χτες, αντάμα με τις παρέες». Στις σελίδες του παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές στο πανέμορφο ακριτικό νησί της Χίου. Η κ. Μπρη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς του ημερολογίου.