Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ψήφισμα συμπαράστασης από τις Τοπικές και Δημοτικές κοινότητες της Δ.Ε Μαστιχοχωρίων στους μαστιχοπαραγωγούς


ΨΗΦΙΣΜΑ
της 7ης Φεβρουαρίου 2014

  Σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 6η μ.μ. , συνεκλήθη έκτακτη συνέλευση στην Αίθουσα του Συμβουλίου του τέως Δήμου Μαστιχοχωρίων, κατόπιν προσκλήσεως του Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων Ηλία Κ. Κλεισσά.

  Παρουσία των Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων και των Προέδρων των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων συζητήθηκαν τα κάτωθι θέματα:
  •  Φορολόγηση Μαστιχοπαραγωγών  
  • Αποζημιώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου 2012.

  Έπειτα από διεξοδική συζήτηση και αφού ελήφθησαν υπόψη οι τοποθετήσεις των παρισταμένων, αποφασίστηκε η σύνταξη του παρόντος με σκοπό να επιδοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

                                      Αποφασίζουμε ομόφωνα:

1) Την απόσυρση της σχετικής ΚΥΑ που διαμορφώνει το νέο φορολογικό καθεστώς και αφορά τους Μαστιχοπαραγωγούς και ζητούμε:
 α) αφορολόγητο για εισοδήματα από την άσκηση της δραστηριότητας έως    5.000,00 ευρώ

 β) το 40% των εισοδημάτων της δραστηριότητας αυτής να εκπίπτει της φορολόγησης, ως αντιστάθμισμα των ημερομισθίων και των παγίων λειτουργικών εξόδων που απαιτούνται για την επίτευξη παραγωγής.

2) Την αποζημίωση του συνόλου της απωλεσθείσας φυτικής παραγωγής που δηλώθηκε ,μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Θεωρούμε εμπαιγμό και κοροϊδία την αναγγελία 7,5 εκατομμυρίων ευρώ αποζημίωση από την Κυβέρνηση και σε σύνολο 1322  αιτήσεων των ιδιοκτητών μαστιχόδεντρων της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων να  εγκριθούν μόνο  174 αιτήσεις. Στις αποζημιώσεις θεσπίστηκαν ανεδαφικά κριτήρια όσον αφορά την ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας μη λαμβάνοντας προφανώς υπόψη ότι το δέντρο του σχίνου δεν είναι εποχική καλλιέργεια (βαμβάκι,πατάτα,σιτηρά , κ.α.) και η καταστροφή του οδηγεί σε μακροχρόνιες οικονομικές απώλειες για την περιοχή.
  
3) Δημόσιο απολογισμό για το έργο που έγινε στις πυρόπληκτες περιοχές από όλους τους φορείς και για τους διαχειριστές δωρεάν που έγιναν προς τους πυρόπληκτους.

4) Την πλήρη αποδέσμευση και το διαχωρισμό του σχίνου και του
    παραγόμενου προϊόντος του από τις όποιες καλλιέργειες και
    προϊόντα παράγονται στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα να
    εκκινηθούν οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες για την
    αναγνώριση του σχίνου <<Πολιτιστικής Κληρονομιάς >> και
   την θέσπιση του απαιτούμενου πλαισίου που θα προστατεύει
   εφεξής το δέντρο ως ζωτικής σημασίας οικονομική μονάδα
   για την τοπική και εγχώρια οικονομία. 

                              ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ