Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΛΑΣ: Καταγραφή προβλήματων και αναγκών του Πυργίου


Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης  Δήμου Χίου  στην  κοινότητα του Πυργιού , Νομικός Γιάννης, Γεωργακάκης Πρόδρομος, Κουτζανίδης  Δημήτρης και Νομικού Νάγια κατέγραψαν τα προβλήματα του χωριού τα οποία και καταθέτουν στο ΔΣ ως σταθερές διεκδίκησης για αυτονόητες ανάγκες που απαιτούν λύσεις εδώ και χρόνια.
Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι το ΔΣ πρέπει να ασχοληθεί  σε συνεδρίασή  του με τα παρακάτω θέματα και να περάσει η δημοτική αρχή στα αναγκαία πρακτικά μέτρα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε τον προγραμματισμό τους στο ΔΣ σε συ6ναργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, επαναλαμβάνοντας ότι κανένα όργανο, κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα αν ο λαός δεν απαιτεί και δεν διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Παντελής έλλειψη καθαριότητας
Το χωριό  το 1988 διέθετε  μικρή μηχανοκίνητη σκούπα  που καθάριζε τους δρόμους σε καθημερινή βάση.
Πολύ αργότερα αντικαταστάθηκε  με μεγάλη σκούπα  που δεν μπορούσε να καθαρίσει τους στενούς δρόμους .
Σήμερα δεν διαθέτει ούτε έναν εργάτη καθαριότητας.

 
Βελτίωση του Οδικού δικτύου
Οι δρόμοι  βουλιάζουν και η δημοτική αρχή  το μόνο που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν να ρίχνει λίγη άσφαλτο  στις τρύπες. Είναι απαραίτητο  να ξεκινήσει ένα ευρύ  πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και συντήρησης των δρόμων του χωριού.
Να κοπεί η μεγάλη και απότομη στροφή στο δρόμο Πυργιού – Εμπορειού (θέση Αγ. Ισίδωρος) που είναι τυφλή κι έχουν γίνει πλείστα ατυχήματα.
Στον περιφερειακό δρόμο, ακριβώς στη μεγάλη στροφή στο Πυργί, το συρματόπλεγμα που συγκρατεί τα πλαϊνά βράχια έχει μισοκαταστραφεί , με κίνδυνο να πέσουν μεγάλα κομμάτια βράχων στο οδόστρωμα, πράγμα που ήδη συμβαίνει σε πολλά άλλα σημεία της περιφερειακής οδού. Εδώ όμως ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί δεν υπάρχει ορατότητα λόγω της απότομης στροφής.
Αύξηση αριθμού  των χώρων στάθμευσης και βελτίωση των  υπαρχόντων δημοτικών parking.
Κυκλοφοριακά προβλήματα : Στην είσοδο του χωριού παρκάρουν τα τουριστικά λεωφορεία, που αποβιβάζουν και επιβιβάζουν τους τουρίστες. Στο   ίδιο σημείο βρίσκονται 3 μεγάλοι κάδοι για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Ακόμη βρίσκονται, η στάση του ΚΤΕΛ, το δημοτικό σχολείο, ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών, το σούπερ μάρκετ του χωριού, το φαρμακείο του χωριού, οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού μαστιχοπαραγωγών Πυργίου, ενώ σύντομα  εκεί θα μετεγκατασταθεί και η τράπεζα Πειραιώς.
 
Συντήρηση αγροτικών δρόμων
Σοβαρό  πρόγραμμα συντήρησης  για μόνιμα αποτελέσματα  και όχι πρόχειρες, προσωρινές αποκαταστάσεις.
 
Ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα  του χωριού
Ανάδειξη  του Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων-εσωτερικό και περιβάλλοντας χώρος, ώστε να λειτουργεί κανονικά για τους επισκέπτες.
Συντήρηση πολιτιστικού κέντρου.
Συντήρηση του κεντρικού πύργου και των καμαρών του χωριού απ’ το Δήμο.
Ανάπλαση  του παλαιού ελαιοτριβείου – δημιουργία ενός πόλου έλξης για τους τουρίστες, που θα σχετίζεται με τον παλιό τρόπο παραγωγής λαδιού.
Αποπεράτωση ανάπλασης  μοναστηριού Αγ. Γεωργίου.
Ανάπλαση  όσων παλιών ανεμόμυλων  περιβάλλουν το χωριό και δεν είναι ιδιόκτητοι.
Να γίνει γραφείο στελεχωμένο με ειδικούς Μηχανικούς – Αρχιτέκτονες κλπ. για συμβουλές – υποστήριξη – συντήρηση του ιστορικού διατηρητέου οικισμού του Πυργιού. (Βλ. Μονεμβασιά)
 
Εξυπηρέτηση δημοτών
Για ένα μεγάλο μέρος των σχέσεων τους  με το δήμο, οι δημότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσέρχονται στο Δημαρχείο Χίου, με αποτέλεσμα να υφίστανται  μια απίστευτη ταλαιπωρία για διάφορες υπηρεσίες.
 
Μαύρα Βόλια
Κατασκευή πέτρινου παραδοσιακού κυλικείου, εναρμονισμένου με το περιβάλλον, στη θέση της υπάρχουσας καντίνας
Απομάκρυνση  όλων των απαγορευτικών  σημάτων και αντικατάστασή τους με  ένα καλαίσθητο που θα περιέχει  όλες τις απαγορεύσεις  στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. ( υπάρχει  σήμα που τοποθετήθηκε  πριν από τουλάχιστο 20 χρόνια  και δεν φαίνεται τίποτα από την σκουριά. )
Καθαρισμός μονοπατιού  προς Φώκι και  αποκατάσταση φωτισμού. Τοποθέτηση προστατευτικού κάγκελου  για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά.
Αντικατάσταση των αποδυτηρίων, τα οποία είναι πια επικίνδυνα για την υγεία των λουομένων (από ακαθαρσίες κλπ).
Δημιουργία μόνιμου δημοτικού δωρεάν parking για τους λουόμενους της παραλίας.
 
Δότια
Ανάπλαση του πύργου των Δοτίων και τουριστική αξιοποίησή του.
 
Παραλίες  Κάτω Φανών και Καρίντας
Ασφαλτοστρώσεις  μέχρι τις παραλίες και λήψη ανάλογων μέτρων με την παραλία στα Μαύρα Βόλια.
 
Βρουλίδια
Συντήρηση ολόκληρου του δρόμου από τη διασταύρωση  μέχρι την παραλία.  
 
Παλιό λατομείο
Δεντροφύτευση των χώρων που έχουν εγκαταλειφθεί. Να διεκδικήσει o δήμος τις εκτάσεις του παλιού λατομείου.
Ευρύτερος στόχος θα μπορούσε να είναι και η πολιτιστική αξιοποίηση του χώρου για την κάλυψη διαφόρων εκδηλώσεων στα μαστιχοχώρια.
 
Πολιτισμός
 Να δοθεί ολόπλευρη βοήθεια  σε υλικοτεχνική υποδομή στον πολιτιστικό σύλλογο, προκειμένου  να αναπτύξει  πολιτιστικές δραστηριότητες για την ανάδειξη  του πυργούσικου πολιτισμού, τη λειτουργία τμημάτων θεάτρου, μουσικής, χορού κλπ,  αλλά και  προσφορά  στους νέους του χωριού  της δυνατότητας  εκμάθησης  τεχνών.
 

Οκτώβρης   2014