Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ο "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ" τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO


Διαθέτουμε και παράγουμε στο νησί μας έναν πραγματικό θησαυρό, την μαστίχα. Η κληρονομιά που μας αφήνει, και ο πολιτισμός που την ακολουθεί, είναι σημείο αναφοράς πλεόν, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η UNESCO συμπεριέλαβε "Τον πολιτισμό της Μαστίχας" ως τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στον κατάλογο της, κι έτσι η μαστίχα, τα προιόντα της, και συνολικά το νησί μας, αποκτούν μια σημαντική παγκόσμια πιστοποίηση, η οποία στο χέρι μας είναι να κεφαλαιοποιηθεί, σε όλα τα επίπεδα, και να θωρακίσει, πολιτισμικά, αναπτυξιακά, και παραγωγικά την Χίο.

Καταλυτική η συμβολή του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π), ως ο αποκλειστικός φορέας προώθησης του εν λόγω εγχειρήματος, καθώς επίσης σημαντική κρίνεται η συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού,για την θέρμη με την οποία αγκάλιασαν το εγχείρημα, καθώς και των υπηρεσιακών παραγόντων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην παροχή του αναγκαίου υλικού, για την εκπλήρωση των  προυποθέσεων συμπλήρωσης του φακέλου υποψηφιότητας.

Επιμένουμε και λέμε ότι η περάτωση του Μουσείου Μαστίχας σε συνδιασμό, με την καινοτομία, την εξωστρέφεια, και τον εμπορικό εξορθολογισμό, στην διαχείριση της μαστίχας, και των προιόντων της, είναι ικανά στοιχεία, για να αναγεννήσουν ολόκληρο το νησί, σε μια εποχή βαθειάς κρίσης.