Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Μαστιχοκαλλιέργεια: προς ένα κοινό πλαίσιο διαφύλαξης της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενημερωτική ημερίδα – ανοιχτή συζήτηση




Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την υποστήριξη του, πρόσφατα, εγγεγραμμένου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO στοιχείου της μαστιχοκαλλιέργειας.
 

 Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, στις 18:00, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου πραγματοποιείται ενημερωτική ημερίδα – ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Μαστιχοκαλλιέργεια: προς ένα κοινό πλαίσιο διαφύλαξης της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», με τη συμμετοχή φορέων, που είτε αναπτύσσουν δραστηριότητα γύρω από τη μαστίχα, είτε διαμορφώνουν και υλοποιούν αναπτυξιακή και πολιτιστική πολιτική στη Χίο.
 

Ο σκοπός της ανοιχτής συζήτησης είναι διπλός: Η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για τη σημασία της εγγραφής και τις ευκαιρίες που αυτή διανοίγει για τη Χίο καθώς και ο συντονισμός των προσπαθειών όλων (φορέων ή ιδιωτών ή φυσικών προσώπων) και η εναρμόνιση του έργου, που ο καθένας έχει αναλάβει και ήδη υλοποιεί, ώστε να διαφυλαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Πρόγραμμα:

18:00 – 18:15: Χαιρετισμοί


18:15 – 19:05: Τοποθετήσεις

Φωτοπούλου Σταυρούλα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Καλογήρου Χριστιάνα, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Καράλης Δημήτριος, Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Χίου

Μονίαρος Ευθύμιος, Πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Βλάχου Έλια, Υπεύθυνη Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Ιωάννης Καρκαζής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, Πανεπιστημίου Αιγαίου

Βροχαρίδου Ανατολή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Δ. Χίου

Τσιροπινά Στέλλα, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ. Χίου

19:05 – 20:00: Συζήτηση - Συμπεράσματα
Η συμμετοχή στις εργασίες της ενημερωτικής Ημερίδας είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κυρία Παρθενίδου Ειρήνη, τηλ. 22710 21001 (εσωτ. 204)