Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Από Νησί σε Νησί ~ Μαστίχα


Από την Κούβα και το Bacardi θα σας ταξιδέψω σ’ένα Ελληνικό νησί, την Χίο! Πανέμορφη η Χίος, αλλά και η Μαστίχα της που είναι και ο θησαυρός  της!
Στο μυαλό των περισσότερων η Χίος ταυτίζεται με τη μαστίχα! Η μαστίχα είναι το προϊόν του μαστιχοφόρου σκίνου που ευδοκιμεί ήδη από την αρχαιότητα αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου κι αυτό έχει σαν επακόλουθο η ιστορία του τόπου να συνδεθεί άρρηκτα με το προϊόν!
 Η μαστίχα στην αρχαιότητα χρησίμευε για λόγους στοματικής υγιεινής,για να θεραπεύει φλεγμονές του στομάχου, για ανάκτηση δύναμης, αλλά και ως καλλυντικό σε κρέμες! Πρωτοεμφανίζεται στα Βυζαντινά χρόνια όπου ήταν το μονοπώλιο του αυτοκράτορα, καθώς επίσης και στις 15 Φεβρουαρίου του 1493 ο μεγάλος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος γράφει γράμμα στον “Luis De Saint Angel” θησαυροφύλακα του Aragon, γνωστοποιώντας του την ανακάλυψη της μαστίχας, στον Νέο Κόσμο!
Σήμερα θα βρούμε κάποιο λικέρ μαστίχας σε όλα τα bar του κόσμου! Το λικέρ μαστίχας ανήκει στα Π.Ο.Π ελληνικά προϊόντα και παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους. Είτε με ανάμειξη μαστιχελαίου, οινοπνεύματος από σιτηρά και ζάχαρης, είτε από εκχύλιση των δακρύων της μαστίχας σε οινόπνευμα και στην συνέχεια απόσταξη και ανάμειξη με ζάχαρη. Ποια είναι όμως η διαδικασία συλλογής της μαστίχας; Το φυτό σχίνος,  είναι ένας θάμνος ο οποίος μπορεί να φτάσει το ύψος των 3 μέτρων. Ο κορμός του φυτού είναι ανάγλυφος, με εγκοπές. Η μαστίχα συλλέγεται τον Ιούνιο και Ιούλιο αφού έχει προετοιμαστεί το γύρω έδαφος. Οι παραγωγοί χαράζουν τον κορμό του φυτού χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό εργαλείο, το κεντητήρι, από το οποίο στη συνέχεια αναβλύζει η μαστίχα, η οποία χρειάζεται ένα διάστημα 15 ημερών για να γίνει στατική και στη συνέχεια να συλλεχθεί. Τα επονομαζόμενα και «δάκρυα μαστίχας», καθαρίζονται επιμελώς μετά από προσεκτική διαλογή τους και στην συνέχεια οδεύουν προς παραγωγή. Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και τα λικέρ μαστίχας.
assets_LARGE_t_241661_54143382
Ο σεβασμός των barman πλέον για την μαστίχα είναι μεγάλος, πηγαίος και αυξανόμενος, γεγονός που ενισχύει την εμπνευσμένη δημιουργικότητα με βάση και κύριο συστατικό την μαστίχα και το Skinos όπως για π.χ. «πειραγμένα» κλασικά cocktails, με την μαστίχα να παίρνει την θέση ενός rum ή gin.
Και πράγματι, στα περισσότερα bar & restaurant της Αθήνας, η θέση της μαστίχας έχει τη θέση ενός digestive ποτού! Σκέτο και παγωμένο ή με την προσθήκη πάγου. Και σ` αυτό το επίπεδο είναι όντως ένα πολύ αποτελεσματικό digestive ποτό. Αλλά μέχρι εκεί!Η μαστίχα όμως εξελίχθηκε: αποστάχθηκε σωστά, αναμείχθηκε και εμφιαλώθηκε αξιοπρεπώς και πλέον χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Της αποδόθηκαν τα εύσημα που της στερούσαν επιδεικτικά τόσο καιρό, γεγονός που την έκανε πιο προσιτή, αρωματική και πιο πλούσια σε γεύση. Έχει πλέον ταυτότητα και ποιότητα. Και ίσως γι` αυτήν την αναβάθμιση της μαστίχας, ως spirit γενικότερα και ως μία αξιόλογη βάση για cocktails ειδικότερα, υπαίτιο να είναι το brand Skinos.
Μπορεί ο καθένας να φτιάξει ένα κοκτέιλ με βάση την μαστίχα ή ακόμη και ένα μαστίχα τόνικ με ένα σέλερι στικ!Δύο αγαπημένα μου κοκτέιλ είναι :
από τον Γιώργο Μεγαλοκονόμο το South of Ηeaven:
50ml mastiha,
30ml cocchi Americano,
15 ml fernet branca,
3 dash celery bitters
αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε mixing glass με πολύ πάγο και σερβίρουμε σε ποτήρι μαρτίνι μ’ένα φύλλο δυόσμου και τα έλαια από μια φλούδα λεμονιού!
South-of-Heaven
και από τον Κωνσταντίνο Τσατσίρα το Ecstasea Sour:
30 ml skinos,
30 ml yamazaki 12,
15 ml σιρόπι λιαστής ντομάτας,
15 ml χυμό λεμόνι,
20 ml water salmon ceviche
> για το σιρόπι λιαστής ντομάτας: στα 200 ml σιρόπι ζάχαρης προσθέτουμε δύο λιαστές ντομάτες για 2 μέρες.
> για το water salmon ceviche : σ΄ένα δοχείο ένα μικρό κομμάτι σολομού με 30ml νερό,10ml λευκό ξηρό βερμούτ και μια πρέζα αποξηραμένο θυμάρι για 30 λεπτά και το σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.
αναμειγνύουμε με reserve dry shake και τέλος σερβίρουμε με τα έλαια από μια φλούδα λεμονιού και ένα φρέσκο κλωναράκι θυμάρι!

Πηγή : http://hashmag.gr