Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Πρόθεση για ευνοϊκότερο καθεστώς φόρου για μέλη Συνεταιρισμών!!!





Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και επιχειρήματα για το αδιέξοδο που προκαλείται στον πρωτογενή τομέα απ΄ τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ένα πάγιο εδώ και 2 χρόνια αίτημα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, φαίνεται ότι αρχίζει να λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν απ την πολιτική ηγεσία αλλά και απ τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Οικονομικών & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Θα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να δούμε να εφαρμόζονται όλα αυτά, για το καλό της Εθνικής Οικονομίας και της Μαστιχοκαλλιέργειας.
-----------------------
Εντείνονται οι διεργασίες για την επανεξέταση του καθεστώτος φορολογίας των αγροτών, µε την επάνοδο στο καθεστώς του τεκµαρτού να κερδίζει συνεχώς έδαφος.
 

 Αναγκαία θεωρείται επίσης η δραστική µείωση του φορολογικού συντελεστή για όσους συµµετέχουν σε συλλογικά σχήµατα (συνεταιρισµοί, Οµάδες Παραγωγών) προκειµένου να αντιµετωπιστεί η «µαύρη αγορά» και να εισπράξει τελικά κάτι και το ∆ηµόσιο.

Νέες πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι το θέµα χειρίζονται τα συναρµόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονοµικών, Εργασίας), έχοντας αντιληφθεί ότι η καταβαράθρωση των κρατικών εσόδων, ελέω µνηµονίων, πρέπει µε κάθε τρόπο να ανακοπεί τώρα, προτού οδηγήσει σε οριστική έξοδο από το επάγγελµα τη µεγάλη µάζα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και αποδυναµώσει έτσι περαιτέρω τις οργανωτικές οµάδες τους (συνεταιρισµοί, οµάδες κ.λπ.).

Για το ζήτηµα όπως αποκαλύπτει σήµερα η Agrenda πραγµατοποιήθηκε προ ολίγων ηµερών συνάντηση εργασίας των αρµόδιων υπουργών Βαγγέλη Αποστόλου, Κατερίνας Παπανάτσιου και Έφης Αχτσιόγλου, ούτως ώστε οι προωθούµενες αλλαγές, που σε κάθε περίπτωση, θα τρέξουν, µετά τον Αύγουστο, να συνδυάσουν ένα «κοκτέιλ» ελαφρύνσεων, που θα περιλαµβάνει τους συντελεστές φόρου, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ).

Την ατζέντα των συζητήσεων επιβεβαίωσε µε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Ιεράπετρας Νίκος ∆ασκαλάκης, που την ηµέρα της επίµαχης σύσκεψης βρέθηκε στη Βάθη, για έτερη συνάντηση µε συνεταιριστές.

Κάτω 50% φορολογικό κόστος 


Όπως τόνισε µπαίνει για πρώτη φορά στα σοβαρά ως θέµα προς συζήτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το φορολογικό και το ασφαλιστικό ζήτηµα και το αποτέλεσµα από όσα ακούστηκαν θα µπορούσε να χαρακτηριστεί σε αυτή τη φάση θετικό. Κι αυτό γιατί όπως, λέει «συζητήθηκε ότι είναι διαπιστωµένη πλέον η δραµατική µείωση των φορολογικών εσόδων στον αγροτικό τοµέα, µετά τις αυξήσεις που προηγήθηκαν, αφού πλέον οι παραγωγοί αναζητούν και όπως φαίνεται βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν, µέσα και από την αδήλωτη διακίνηση προϊόντων».

Αυτό είναι κάτι που έχει καταλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ο κ. ∆ασκαλάκης και «προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται λύσεις, ενώ για πρώτη φορά δόθηκε η δέσµευση πως θα υπάρξουν µειώσεις σε φορολογία και ασφάλιση µετά τον Αύγουστο και την λήξη των µνηµονιακών υποχρεώσεων».

Μια βασική πρόταση που τέθηκε από πλευράς των παραγωγών ήταν η φορολογία να γίνεται µε τεκµαρτό και αντικειµενικό τρόπο ανά προϊόν και σύµφωνα µε τους πρώτους υπολογισµούς αυτή η αλλαγή ρίχνει περίπου στο 50% το φορολογικό κόστος.

Οι συµµετέχοντες στη συνάντηση είχαν προετοιµάσει και αρκετές άλλες προτάσεις τις οποίες το υπουργείο φέρεται έτοιµο να συζητήσει, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονοµικών, ώστε να συζητηθούν τα θέµατα αυτά συνδυαστικά και µε τα ασφαλιστικά ώστε να προκύψει µια συντονισµένη λύση.

Σε δύο κατευθύνσεις εστιάζονται οι προωθούµενες αλλαγές, όπως έγραψε πρώτη η Agrenda, στο προηγούµενο φύλλο της. 


Ειδικότερα προβλέπεται:

α) ∆ραστική µείωση του φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που συµµετέχουν σε συλλογικές προσπάθειες (Συνεταιρισµοί, Οµάδες Παραγωγών κ.α.)

β) Επανεξέταση της λύσης του τεκµαρτού εισοδήµατος, ως βάση υπολογισµού του φόρου για τους αγρότες µεσαίας εισοδηµατικής τάξης, οι οποίοι σήµερα είναι υποχρεωµένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία.

Οι πληροφορίες της Agrenda λένε ότι τα θέµατα αυτά απασχολούν εδώ και καιρό το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ τις τελευταίες ηµέρες αποτέλεσαν εκ νέου αντικείµενο συζήτησης στις επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε αντιπροσωπείες των αγροτών µε αφορµή και τις εν εξελίξει κινητοποιήσεις.

Λέγεται µάλιστα ότι η κατεύθυνση που έχει δοθεί προς τους εργαζόµενους, είναι η από κοινού ανάθεση µελέτης η οποία να αναδεικνύει τα προβλήµατα, τόσο σε σχέση µε την παραοικονοµία που αναπτύσσεται λόγω υπερφορολογίας, όσο και της υστέρησης που παρατηρείται επίσης στα φορολογικά έσοδα.

ΚΙΝΗΤΡΑ

  1. Οργανωμένοι με μικρότερη φορολογία
  2. Ευνοϊκότερο καθεστώς φόρου για μέλη Ομάδων 

Η υπο-απόδοση των κρατικών εσόδων οδηγεί σε αντικειμενικό τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος και μείωση εισφορών ΕΦΚΑ 
Η πορεία των εσόδων του κράτους αποδεικνύει ότι οι επιβαρύνσεις για τους µικρούς αγρότες είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες, αλλά εκτιµάται ότι θ’ ανέλθουν, αν το εισόδηµα προσδιορίζεται µε αντικειµενικό τρόπο.



ΤOY ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΥ ΜΠΙΚΑ
mpikas@agronews.gr
Πηγή : Agrenda Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 ΡΕΠΟΡΤΑΖ.EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ