Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ στους Μαστιχοπαραγωγούς για τις καλοκαιρινές ζημιές του καλοκαιριού.

    

Την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014 ο ΕΛ.Γ.Α. κατέβάλλε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 972 δικαιούχων παραγωγών σε όλη την Ελλάδα αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για το έτος 2014.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε αμπελοειδή, οπωροφόρα δένδρα, σανοδοτικά φυτά, σιτηρά, πατάτες και κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια. 

Για την Χίο το ποσό το οποίο εμβάσθηκε στους δικαούχους ανέρχεται σε 8.449,46 , τα οποία μετά από επικοινωνία που είχαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες πρέπει να αφορούν τα χωριά των Πατρικών και του Θολοποταμίου.

Μεγάλα είναι τα παράπονα των πληγέντων Μαστιχοπαραγωγών, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων αποζημιώνονται με ποσά λιγότερα ακόμα και από το κόστος της αίτησης που κατέθεσαν.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, ισχυρίζονται ότι η Χίος, και πιο συγκεκριμένα οι Μαστιχοπαραγωγοί δεν αποζημιώνονται με τις αναλογούντες αποζημιώσεις για τον λόγο του ότι δεν δηλώνονται σωστά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασισθούν, οι δράσεις και οι ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να υπάρξουν, για την αποκατάσταση της αδικίας.