Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΓΑ : ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ το οποίο σε μεγάλο βαθμό δεν καλύπτει την ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΗ



Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, έντονα απασχολεί τους παραγωγούς μαστίχας, ποιά είναι η ασφαλιστική κάλυψη που τους παρέχει ο ΕΛΓΑ, και για πιό λόγο θα πρέπει να πληρώνουν ένα σεβαστό ποσό κάθε χρόνο αφού οι υπηρεσίες ασφαλιστικής κάλυψης που παρέχονται από τον Οργανισμό δεν φαίνεται να τους εξασφαλίζουν.
Παρακάτω αναφέρεται το αντικείμενο ασφάλισης, και οι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι, όπως αναφέρονται από τον ΕΛΓΑ.



Αντικείμενο Ασφάλισης


Καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο



Οι φυσικοί κίνδυνοι (ζημιογόνα αίτια)που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. είναι: 

το χαλάζι ,ο παγετός , η ανεμοθύελλα , η πλημμύρα , ο καύσωνας , οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις , το χιόνι , οι ζημιές από θάλασσα, οι ζημιές από την αρκούδα και οι ζημιές από το αγριογούρουνο στις περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR



Χαλάζι, είναι η πτώση ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων με μορφή σφαιριδίων (συνήθως) ή ακανόνιστου σχήματος τεμαχίων σκληρού διαφανούς πάγου, με συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή.
Παγετός, θεωρείται η πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μικρότερη των μηδέν (0°) βαθμών Κελσίου με συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή. Ανεμοθύελλα, θεωρείται ο σφοδρός άνεμος, του οποίου η μηχανική επίδραση στα φυτά προκαλεί ζημιά στη φυτική παραγωγή.
Σφοδρός άνεμος χαρακτηρίζεται ο άνεμος εντάσεως 8 BEAUFOR και άνω ή ο άνεμος εκείνος, που προκαλεί σπάσιμο των κλαδιών των δένδρων, εμποδίζει το βάδισμα, προξενεί ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ξεριζώνει δένδρα.
Πλημμύρα, θεωρείται η εισροή και παραμονή στις καλλιέργειες νερού προερχομένου από ξεχείλισμα ή ρήγμα των φυσικών ή τεχνητών ορίων ρεύματος ή άλλου όγκου γλυκού νερού, εξαιτίας βροχοπτώσεων ή τήξης χιονιού με αποτέλεσμα ζημιά στη φυτική παραγωγή λόγω διάβρωσης ή κατάκλισης των καλλιεργειών. Στην ανωτέρω έννοια της πλημμύρας δεν υπάγεται η εισροή και παραμονή νερού σε καλλιέργειες, που οφείλεται σε αμέλεια, παραλείψεις ή άλλα τεχνητά αίτια.
Καύσωνας, θεωρείται η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη των 40° C , με συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή. Υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, θεωρείται η πτώση βροχής, η οποία λόγω ύψους, έντασης, διάρκειας ή εποχής που συμβαίνει προκαλεί ζημιά στη φυτική παραγωγή. Χιόνι, θεωρείται η χιονόπτωση εξ αιτίας της οποίας δημιουργείται στρώμα χιονιού επί των καλλιεργειών και των εγκαταστάσεων, το οποίο λόγω του ύψους, του βάρους ή της διάρκειας παραμονής προκαλεί ζημιά στη φυτική παραγωγή.
Θάλασσα, θεωρούνται τα σταγονίδια θαλασσινού νερού τα οποία μεταφερόμενα από τον άνεμο, προκαλούν εγκαύματα στις καλλιέργειες των παράκτιων περιοχών, με συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή. Ζημιά από την αρκούδα (URSUS ARCTOS) που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α., θεωρείται η καταστροφή ή η απώλεια της φυτικής παραγωγής η οποία προκαλείται από το ζώο αυτό.
Ζημιά από το αγριογούρουνο (Sus sp.) που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α., θεωρείται η καταστροφή ή η απώλεια της φυτικής παραγωγής των συστηματικών καλλιεργειών που αναπτύσσονται στις περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR, η οποία προκαλείται από το ζώο αυτό.