Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Τα «δάκρυα» της Χίου…



Του Κώστα Μαντά

Tο δέντρο «σχίνος», από το οποίο παράγεται η μαστίχα, καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο μέρος του νησιού της Χίου; Η μοναδικότητα της μαστίχας οφείλεται στο μικροκλίμα της νότιας Χίου, αλλά και στη «μαστοριά» των αρχαίων Χιωτών, που συστηματοποίησαν την παραγωγή της και φρόντισαν να τη διαδώσουν στις επόμενες γενιές.
Η μαστίχα γίνεται διάσημη από τους περιηγητές που επισκέπτονται τη Χίο ήδη από το 10ο αιώνα. Ο πρώτος μάλιστα που την αναφέρει στα κείμενά του είναι ο Ηρόδοτος. Στο πέρασμα των χρόνων θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, από τα τραπέζια της υψηλής κοινωνίας των Ρωμαίων μέχρι τα εργαστήρια των Αράβων ιατρών, και από τα μοναστήρια των φραγκισκανών μοναχών μέχρι τα ανδαλουσιανά μαγειρεία και τα χαρέμια των Οθωμανών. Όλοι θα υποκλιθούν στο άρωμά της και στην ιδιαιτερότητά της. Ο ίδιος ο Κολόμβος, εντυπωσιασμένος από τις ιδιότητές της, ισχυριζόταν ότι η μαστίχα αποτελεί τη θεραπεία κατά της χολέρας!
Η μαστίχα βρίσκει εφαρμογές σε μια πληθώρα κλάδων, όπως στην φαρμακευτική, στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών, στην αρωματοποιία και στην αρωματοθεραπεία, στην ποτοποιία, στην σαπωνοποιία, στην μαγειρική, στην ζαχαροπλαστική αλλά και στην παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών. Οι ευεργετικές ιδιότητές της είναι εντυπωσιακές: παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως μέσο για την ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών, ενώ συμβάλει αποφασιστικά στην στοματική υγιεινή, προσφέροντας παράλληλα φρεσκάδα και μοναδική γεύση. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ υπάρχουν έντονες ενδείξεις από μελέτες σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού ότι εμφανίζει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και ότι δρα ευεργετικά ενάντια στο πεπτικό έλκος, στον ζαχαρώδη διαβήτη και τη χοληστερίνη.
Στα Μαστιχοχώρια της Χίου, ένα σύμπλεγμα πανέμορφων χωριών με έντονη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, θα ανακαλύψετε το μονάκριβο προϊόν του νησιού, τη μαστίχα! Εκεί μπορείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία: να παρακολουθήσετε αλλά και να συμμετέχετε οι ίδιοι στη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας, η οποία συνεχίζεται σχεδόν απαράλλακτη με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο τα τελευταία 2.500 χρόνια. Οι εργασίες για την παραγωγή της, που αρχίζουν από τα μέσα Ιουνίου και τελειώνουν Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, είναι αυστηρά «οικογενειακή υπόθεση» στο νησί. Οι ντόπιοι θα σας προσφέρουν μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες μια αυθεντική βιωματική εμπειρία, δείχνοντάς σας όλα τα στάδια καλλιέργειας του μαστιχόδεντρου με την εφαρμογή των παραδοσιακών τεχνικών και με τη χρήση πραγματικών εργαλείων. Κατά την επίδειξη, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν και οι ίδιοι τις παραδοσιακές τεχνικές, με πιο χαρακτηριστική αυτή του κεντήματος, δηλαδή της εφαρμογής μικρών τομών στον φλοιό του δέντρου απʼ όπου εξάγεται η πολύτιμη μαστίχα. Βιώστε λοιπόν την αυθεντική κουλτούρα και παράδοση της Χίου, την καθημερινότητα των κατοίκων της, και αποκτήστε μια αυθεντική ανεκτίμητη εμπειρία που θα χαραχτεί στην ψυχή και στο μυαλό σας για πάντα!

Πηγή : www.dimoi-news.gr