Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Πρωταθλητές στις εξαγωγές η τσιπούρα και το λαβράκι

Mε στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και την περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα ανακοινώθηκε χθες από τον Ελληνικό Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών το Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Προώθησης για Ευρύαλα Μεσογειακά Είδη (τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας), συνολικού ύψους 3,65 εκατ. ευρώ, για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας καθώς και για την ενίσχυση τους στην εγχώρια αγορά.
Με περισσότερους από 115.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού να εξάγονται κάθε χρόνο σε 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν στον κλάδο των ελληνικών τροφίμων, αντιπροσωπεύοντας το 25% του συνόλου των εξαγωγών ειδών διατροφής με πραγματοποιούμενο τζίρο που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα από το σύνολο του πραγματοποιούμενου τζίρου το 50% αφορά τις εξαγωγές. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο.

ΔΡΑΣΕΙΣ. Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, εκτός από τις συγκεκριμένες αγορές-στόχους του προγράμματος σχεδιάζονται και νέοι προορισμοί και επανέλαβε ότι θα πρέπει να αρθούν οι αγκυλώσεις ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων όχι μόνο για την υδατοκαλλιέργεια αλλά και για άλλα είδη αγροτικών προϊόντων. Σημείωσε μάλιστα σχετικές δράσεις το επόμενο διάστημα. Κάθε εβδομάδα η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια εξάγει περίπου 2.000 τόνους τσιπούρες και λαβράκια σε 30 χώρες. Ωστόσο, αν και αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη εντός της ΕΕ, τα περιθώρια ανάπτυξης των εξαγωγών φαίνεται ότι είναι ακόμη μεγάλα και σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις δέκα κύριες χώρες-προορισμούς για τα ελληνικά ψάρια υπολείπονται σημαντικά του μέσου όρου κατανάλωσης. Ενδεικτικά, ενώ η μέση ετήσια κατανάλωση είναι 0,68 κιλά το άτομο, στη Ρωσία η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι μόλις 0,03 κιλά, στις ΗΠΑ 0,01 κιλά και στη Γερμανία 0,06 κιλά.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θαλασσοκαλλιεργειών Δημήτρης Βαλαχής λέει ότι στον κλάδο απασχολούνται σήμερα περίπου 10.000 εργαζόμενοι, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, και το 2012 οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες παρήγαγαν 121.000 τόνους ψαριών με κυριότερο ανταγωνιστή στις διεθνείς αγορές την Τουρκία, στη δεύτερη θέση, με 90.000 τόνους ψαριών και την Ισπανία με 39.000 τόνους ψαριών.

Πηγή : www.tanea.gr