
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της δικιάς μας Μαστίχας Χίου για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, αναγνωρίζονται ήδη από το 2,500 π.Χ. Σε όλη τη διάρκεια των ετών υπάρχουν αναφορές από τον Ηρόδοτο, τον Διοσκουρίδη, αλλά και από τον Γαληνό, ο οποίος τον 2ο αι. μ.Χ. εκθειάζει τις στυπτικές και μαλακτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου, και τη συνιστά στις φλεγμονές του στομάχου, εντέρου και του ήπατος.
Στα νεότερα χρόνια, προκύπτουν πολλά νέα κλινικά δεδομένα για την χρήση και αξιοποίηση των δακρύων της Μαστίχας των Μαστιχοφόρων Σχίνων της Χίου, που από το 1997 αποτελεί προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), πιστοποιημένο από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), που είναι και ο επίσημος φορέας της.
Διερευνήθηκε η μοναδική της σύσταση (69 διαφορετικές δραστικές ουσίες) καθώς και ο μηχανισμός δράσης, ωστόσο κανένα εργαστήριο ή φαρμακευτική εταιρεία δεν μπόρεσε να προσομοιώσει την δράση της Μαστίχας ή να συνθέσει αντίστοιχο προϊόν. Ως γνωστό … η φύση είναι αμίμητη.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες δημοσιεύματα σε έντυπα και δικτυακά μέσα, αναδεικνύουν, μέσω κλινικών μελετών με κάψουλες μαστίχας, τη θεραπευτική αξία της Μαστίχας στη Λειτουργική Δυσπεψία και την Εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού, μέχρι και τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές, όπως και κατά της υψηλής χοληστερόλης, ιδιότητες.
Έγκυρα Ιατρικά Περιοδικά όπως το New England Journal of Medicine και στο Journal of Ethnopharmacology, δημοσιεύουν αποτελέσματα κλινικών μελετών όπου τα θετικά και ευεργετικά αποτελέσματα της Μαστίχας στο γαστρεντερικό σύστημα, και όχι μόνο, είναι αδιάσειστα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΑΡΤΖΙΑΝ
Φαρμακοποιός – Χημικός Φαρμάκων
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου