Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Έρχεται ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ..!!!

Ένας νέου τύπου φόρος, ο οποίος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα (κατοικίες, κτίσματα, οικόπεδα, καλλιεργούμενες εκτάσεις, αγροτεμάχια) που βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός σχεδίου πόλης με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου και με κλιμακωτούς συντελεστές έρχεται να αντικαταστήσει το «χαράτσι».
 Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβληθεί από...το 2014 και έπειτα από συμφωνία με την τρόικα η πληρωμή του...αποσυνδέεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Ο νέος φόρος θα έχει διευρυμένη βάση. Ετσι δεν θα φορολογηθεί ως σύνολο η ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου, αλλά θα επιβληθεί φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά, είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος φόρος θα επιβάλλεται χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο, θα ξεκινά από 1,8 ευρώ ανά τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας με 33 συντελεστές και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου μπορεί να φθάνει τα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα, θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα «φιλέτα».

Κερδισμένοι και χαμένοι
Με αυτά τα δεδομένα, με τον νέο φόρο θα προκύψουν ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που έχουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μία κατοικία. Στην περίπτωση αυτή ο ενιαίος φόρος θα είναι μικρότερος από το «χαράτσι» λόγω εφαρμογής χαμηλότερων συντελεστών και διευρυμένων κριτηρίων. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενους που κατέχει μόνο ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Περιστέρι σήμερα πληρώνει «χαράτσι» 380 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι θα πληρώσει περίπου 150 ευρώ.Αντίθετα σημαντικές επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα πέραν του ενός που βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός σχεδίου.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα, ένα οικόπεδο και ένα αγροτεμάχιο είναι πιθανόν να πληρώσει περισσότερο φόρο το 2014 σε σχέση με φέτος. Μεγαλύτερος φόρος θα προκύψει και για τους έχοντες μονοκατοικία, καθώς εκτός από την κατοικία θα επιβληθεί φόρος και στο οικόπεδο. Ομως οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε νησιά, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλα.
Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

Ενοίκια

Κερδισμένα τα υψηλά εισοδήματα
Ελάφρυνση έρχεται για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς το 2014 καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ενοικίων που ισχύει σήμερα. Το «κέρδος» θα είναι πολύ χαμηλό για όσους έχουν μικρά εισοδήματα από ενοίκια, αλλά σημαντικό για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων.
Ειδικότερα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στα ενοίκια, που είναι 1,5% για τις κατοικίες επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ. και 3% επί του εισοδήματος από κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ. Ταυτόχρονα, με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου αυξάνεται στο 11% από 10% που προβλεπόταν με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου φορολογίας, δηλαδή για ετήσιο εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ.

Για παράδειγμα φορολογούμενος εκμισθώνει κατοικία επιφάνειας 120 τ.μ. και εισπράττει ετήσιο μίσθωμα ύψους 12.000 ευρώ. Με το σημερινό σύστημα καταβάλλει φόρο εισοδήματος 1.200 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 180 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.380 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα καταβάλει συνολικό φόρο εισοδήματος 1.320 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 60 ευρώ.
Αλλος φορολογούμενος εκμισθώνει κατοικίες και καταστήματα και εισπράττει ετησίως το ποσό των 50.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς πληρώνει φόρο εισοδήματος 13.740 ευρώ και επιπλέον συμπληρωματικό φόρο ύψους 412,2 ευρώ, δηλαδή καταβάλλει συνολικά 14.152 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα καταβάλει το ποσό των 13.860 ευρώ, δηλαδή 292 ευρώ λιγότερα.

Εκκαθαριστικά
Η ειδική εισφορά θα κάνει τη διαφορά

Χαμηλότερος θα είναι φέτος ο λογαριασμός της Εφορίας για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις. Κι αυτό γιατί έχουν ήδη καταβάλει την εισφορά αλληλεγγύης μέσω της παρακράτησης.
Γενικότερα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι φόροι που θα προκύψουν από τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι χαμηλότεροι σε σχέση με πέρυσι.
Ο φορολογικός λογαριασμός θα είναι ελαφρύτερος φέτος για τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς:
Πιο αναλυτικά, τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 θα φορολογηθούν όπως ακριβώς και τα εισοδήματα του 2011. Δηλαδή, με βάση το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τη φορολογική κλίμακα με τα 8 φορολογικά κλιμάκια.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012.

Eυνοημένοι
Ετσι οι φορολογούμενοι που το 2012 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή δεν είχαν εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια, τόκους καταθέσεων, μερίσματα κ.λπ.), θα πληρώσουν φέτος μικρότερα ποσά φόρου. Αντίθετα ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους, καθώς στο εκκαθαριστικό σημείωμα εκτός από τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους θα περιλαμβάνεται:
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1%-4%.
--Το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ από 500 ευρώ και 600 ευρώ από 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα με βεβαίωση φόρου τον Ιούλιο θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο και μέχρι τον Δεκέμβριο. Για όσους φορολογούμενους η βεβαίωση του φόρου γίνει Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η αποπληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο στην πρώτη περίπτωση, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο στη δεύτερη, γι΄αυτό είναι προτιμότερο οι δηλώσεις που πιθανολογείται ότι θα βγάλουν χρεωστικό πιστωτικό σημείωμα να υποβληθούν το συντομότερο δυνατό.

Πηγή : http://greece-salonika.blogspot.com