Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Προκλήσεις σε καιρούς κρίσης

Κακά μαντάτα μας ήρθαν απ' την γειτονική Σάμο. Με Ευρωπαική Οδηγία υποχρεώνεται η Ελλάδα να ενσωματώσει στην νομοθεσία της την άρση της αναγκαστικότητας, και να επιτρέψει την ελεύθερη, καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία οινοποιητικών προιόντων και των παραγώγων τους.
Αυτή και μόνο η απόφαση, και εφ' όσον γίνει νόμος του Ελληνικού κράτους, αποτελεί την θρυαλίδα ραγδέων εξελίξεων, που οι συνέπειες τους είναι για την ώρα παρακινδυνευμένο να αναλυθούν.

Δεν συμερίζομαι την άποψη όλων εκείνων, που προσπαθώντας να αποκρύψουν τον πανικό τους, αναφέρονται στο γεγονός ότι η μαστίχα και η ΕΜΧ δεν θα τύχει της ίδιας αντιμετώπισης με το κρασί και τον Συνεταιρισμό της Σάμου.

Από την στιγμή που η αναγκαστικότητα θα αρθεί στην Σάμο, εκτίμηση μου είναι ότι αρκεί μία και μόνο προσφυγή οποιουδήποτε παραγωγού για να εφαρμοσθούν τα ίδια και για την μαστίχα και για την Χίο.

Ανεξάρτητα ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει το υπουργείο Γεωργίας, με την ενσωμάτωση και με ποιό τρόπο στην Εθνική Νομοθεσία της Ευρωπαικής Οδηγίας, μια και μόνο είναι η δεικλίδα ασφαλείας που μπορεί να αποτρέψει διαλυτικές τάσεις στην διαχείριση της μαστίχας μέσω της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ).

Η ΕΜΧ πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα να αναδιοργανωθεί ριζικά, να οργανώσει την διοικητική της δομή, να ελέγξει το κόστος παραγωγής της, και να στραφεί με εξωστρέφεια και δυναμισμό στην εμπορική της δραστηριότητα.
Οι εξελίξεις πλέον δεν δικαιολογούν παλαιομοδίτικες τακτικές, τεκμαρτών στόχων, και αναδρομών μόνο στα ιστορικά δρώμενα προ εικοσαετίας.
Η διέξοδος για να αποφύγουμε την λαίλαπα του πολυκερματισμού είναι η εξασφάλιση στον παραγωγό της μεγαλύτερης δυνατής ωφέλειας για τον κόπο του.
Η ωφέλεια αυτή για να επιτευχθεί, απαιτεί νεο σχεδιασμό, και μοντέρνες μεθόδους, που για να εφαρμοσθούν χρειάζεται να συγκρουστούμε με τις συνήθειες χρόνων, και τις σκοπιμότητες που πολλές φορές υπερτερούσαν της ωφέλειας.
Ο δρόμος είναι δύσκολος, οι προκλήσεις μεγάλες, και ο χρόνος μεγάλος μας αντίπαλος.
Ας ελπίσουμε ότι όλοι είμαστε κοινωνοί του ίδιου προβλήματος, το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, όντας προετοιμασμένοι και έτοιμοι!!! 

Γιώργος Τούμπος