Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Επιδοτήσεις σε αληθινούς αγρότες!! Λεφτά τέλος στους αγρότες φαντάσματα!!



Αποκλείονται από την «πίτα» των ενισχύσεων οι μη ενεργοί αγρότες, προβλέπονται οριζόντιες περικοπές για όλους, αλλά και πρόσθετες άμεσες ενισχύσεις 300 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες μέχρι 40 ετών.

Μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς αγροτικών επιδοτήσεων φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020, με αποκλεισμό από την «πίτα» των ενισχύσεων των μη ενεργών αγροτών, οριζόντιες περικοπές της τελευταίας στιγμής για όλους, αλλά και πρόσθετες άμεσες ενισχύσεις για τους νέους αγρότες.

Πρώτη στη λίστα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η κατάργηση των επιδοτήσεων για τους «μη ενεργούς» αγρότες. 
Πρόκειται για ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν. Βασικός σκοπός της αλλαγής αυτής που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού».

Η Κομισιόν έχει θέσει πλαφόν το 5% του εισοδήματος να προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες αλλά παρέχεται η δυνατότητα άσκησης πολιτικής για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού από το κάθε κράτος –μέλος.

Παράλληλα, εισάγεται πρόσθετη πενταετής ενίσχυση στους νέους αγρότες. Προβλέπεται να δοθεί σε αυτούς το 2% από τον 1ο πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων, που ειδικά για την Ελλάδα μεταφράζεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ κατά την προσεχή επταετία.

Επίσης, επιβάλλεται οριζόντια μείωση των άμεσων ενισχύσεων σε όλους τους παραγωγούς κατά 4% για δημιουργία αποθεματικού κρίσης.

15 δισ.ευρώ στην 7ετία

Το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις για την επταετία 2014-2020 από τον πυλώνα ΙΙ της επικείμενης ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Η χώρα μας έχει ήδη διασφαλίσει περί τα 15 δισ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις (πυλώνας Ι)



Προνομιακή υποστήριξη θα έχουν οι νέοι ηλικιακά αγρότες στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς προβλέπεται πριμ πρώτης εγκατάστασης έως και 70.000 ευρώ, αλλά και μια ειδική συμπληρωματική ενίσχυση για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριότητάς τους, πέραν αυτής που αφορά όλους τους γεωργούς.

Αυτό τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Α. Τσαυτάρη, ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσιόλος, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά η ΕΕ διαμορφώνει μια ουσιαστική πολιτική για τους νέους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 6% των αγροτών στην Ευρώπη σήμερα είναι κάτω των 40 ετών.

Ο κ. Τσιόλος επισήμανε ότι παρά τη δύσκολη περίοδο για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ΕΕ και τη διεύρυνσή της σε 28 κράτη-μέλη, οι πιστώσεις υπέρ της κοινοτικής πολιτικής κρατήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και κατέστη εφικτή μια αποτελεσματική κατανομή των πιστώσεων και μεταξύ των κρατών μελών, και μεταξύ περιφερειών, και μεταξύ παραγωγών.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα,  είπε, ότι οι πιστώσεις που έχουν δοθεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι πλέον των 19,7 δισ. ευρώ και υπογράμμισε πως η χώρα έχει ένα μεγάλο δυναμικό σε επίπεδο ποιότητας προϊόντων, που συνεπάγεται σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. «Απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό εκμετάλλευσης προστιθέμενης αξίας», είπε, «είναι ότι εδώ και μερικές μέρες καταγράψαμε και το 100ο προϊόν με ένδειξη γεωγραφικής προέλευσης, την πιστοποίηση ΠΟΠ και νομίζω πως σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, αυτό αποτελεί μια εκπληκτική επίδοση».

Παράλληλα, όπως αναφέρει και το Έθνος, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει αυστηρές προδιαγραφές για τις αγροτικές επιδοτήσεις . Με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύσει από το 2014, αποκλείονται από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις και ιδιώτες που η ενασχόλησή τους με τη γεωργία βρίσκεται μόνο στα χαρτιά.
Πρώτη στη λίστα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η κατάργηση των επιδοτήσεων για τους «μη ενεργούς» αγρότες. Πρόκειται για ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν.
Βασικός σκοπός της αλλαγής αυτής που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού».
  
Πηγή: Έθνος