Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Λιμάνι έχουμε και είναι αυτό των ΜΕΣΤΩΝ


Τα κρουαζιερόπλοια συνεχίζουν να έρχονται στην Χίο, άλλωστε ο τόπος μας είναι γεμάτος ομορφιές με φιλόξενους ανθρώπους, και εντυπωσιακά φυσικά κάλη.

Το ακατάλληλο για προσέγγιση μεγάλων πλοίων, λιμάνι της Χίου, παραμένει ο αδύναμος κρίκος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, μιας και τα πλοία είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω καιρικών συνθηκών αδυνατούν να αποβιβάσουν κόσμο, και συνεχίζουν το ταξίδι τους για άλλα ασφαλέστερα και απάνεμα αγκυροβόλια ή λιμάνια.

Κι εδώ είναι το τραγικό.
Το λιμάνι των Μεστών, ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου, μένει ανεκμετάλλευτο, γιατί και αυτό όπως τόσα άλλα πράγματα στην Ελλάδα έγινε πρόχειρα χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό και καμία ουσιαστική υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού του νησιού.

Έφτιαξαν ένα λιμάνι για να το φτιάξουν, γιατί αν πίστευαν πραγματικά σ' αυτό το εγχείρημα, τα Μεστά θα είχαν καταστεί στρατηγικά ή δυτική πύλη του νησιού προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Τα γεγονότα το αποδεικνύουν, ακόμα και οι υποδομές που είναι προαπαιτούμενο για κάθε σύγχρονη λιμενική εγκατάσταση,στην περίπτωση των Μεστών απουσίαζουν επιδεικτικά.

Χώροι επιβατών, Τελωνείο, Χώροι εμπορικών χρήσεων κλπ κλπ είναι περριτές πολυτέλειες που μαρτυρούν την προχειρότητα και τις σκοπιμότητες που θέλουν να καταστήσουν το λιμάνι των Μεστών άλλο ένα ημιτελές έργο.

Τώρα που το λιμάνι της Χίου, γίνεται όλο και δυσκολότερο να αναμορφωθεί λόγω μη εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων, τώρα καταλαβαίνουμε όλοι την γύμνια και την ανικανότητα όλων αυτών που είναι υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση.

Τα κρουαζιερόπλοια έρχονται, υποδομές για να εξυπηρετηθούν στα Μεστά δεν υπάρχουν, υποδομές για να αγκυροβολήσουν στην Χώρα πάλι δεν υπάρχουν, κι έτσι όλοι μας αποσβολωμένοι γινόμαστε παρατηρητές μιας τραγελαφικής κατάστασης.

Το λιμάνι των Μεστών ως πύλη του νησιού, μπορεί να δώσει συγκριτικά τεράστια ώθηση στην οικονομία μας, μιας και εκτός του μεταφορικού έργου, θα αναζωογονήσει ολόκληρη την νότια Χίο, σε μια εποχή που και αυτό το κομμάτι του νησιού κινδυνεύει να Αμανοποιηθεί.