Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Μουσείο Μαστίχας : Επιπλέον χρηματοδότηση 2,9 εκ. ευρώ, για το μεγάλύτερο αναπτυξιακό έργο της Νότιας Χίου




Ένα μεγάλο έργο ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2015, στην Νότια Χίο, "ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ". 


Ο προυπολογισμός, ποσού 9,234,800.00€, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ενώ το έργο κατασκευάζεται εξ΄ολοκλήρου από το
Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς,
το οποίο θα έχει και την εκμετάλλευση του για τα επόμενα 50 χρόνια.




Κανονικά προχωράει το έργο για την κατασκευή του Μουσείου Μαστίχας στο Πυργί, ενώ σήμερα με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη και ύστερα από πρόταση του υπουργείου Τουρισμού εγκρίθηκε ποσό 2,9 εκ. ευρώ, για το τρέχον έτος, στο πλαίσιο της συνολικής χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, που ανέρχεται στα 9,2 εκ. ευρώ.
Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και δικαιούχος το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.
Ως αντικείμενο του έργου έχει οριστεί η διαμόρφωση του μουσειακού κελύφους και του περιβάλλοντος χώρου και η εγκατάσταση σε αυτά της μόνιμης έκθεσης και των συμπληρωματικών / βοηθητικών χώρων και υπηρεσιών, καθώς και οι ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας για το έργο. Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό προϊόν. Στοχεύει να αποτυπώσει την τεχνική της παραδοσιακής καλλιέργειας, να παρουσιάσει την ιστορία του προϊόντος, την εξέλιξη της προβιομηχανικής και βιομηχανικής τεχνολογίας για την παραγωγή, εκμετάλλευση και διάθεση της μαστίχας, και να αναδείξει τις ποικίλες της χρήσεις.

Πηγή : http://www.alithia.gr/

To Μουσείο

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου χωροθετείται στη Νότια Χίο, στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων. Η παρούσα πράξη έχει ως αντικείμενο τη διαμόρφωση του μουσειακού κελύφους και του περιβάλλοντος χώρου και την εγκατάσταση σε αυτά της μόνιμης έκθεσης και των συμπληρωματικών / βοηθητικών χώρων και υπηρεσιών, καθώς και τις ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας για το έργο. Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό προϊόν. Στοχεύει να αποτυπώσει την τεχνική της παραδοσιακής καλλιέργειας, να παρουσιάσει την ιστορία του προϊόντος, την εξέλιξη της προβιομηχανικής και βιομηχανικής τεχνολογίας για την παραγωγή, εκμετάλλευση και διάθεση της μαστίχας, και να αναδείξει τις ποικίλες της χρήσεις.

Ταυτότητα πράξης
ΕΣΠΑ 2007 – 2013
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»
Πράξη: Μουσείο Μαστίχας Χίου
Κωδικός Πράξης MIS (ΟΠΣ ΕΡΓΟΡΑΜΑ): 346862
Δημόσια Δαπάνη: 9,234,800.00€
Κωδικός ΣΑ: Ε0118
Φορέας ΣΑ: 1012700 Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Κωδικός Πράξης ΣΑ: 2011ΣΕ0118015
Δικαιούχος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Κωδικός Δικαιούχου: 1050601
Απόφαση Ένταξης: Α.Π. ΕΥΔ ΕΠΑΕ 3063/572/Α2/08.06.11

Πηγή : http://www.piop.gr/