Εντολή Μ. Χρυσοχοΐδη για άμεση δημοπράτηση του master plan με χρηματοδότηση μισού εκατομμυρίου ευρώ Κονδύλι και για τη διενέργεια υποβρύχιας αυτοψίας, απ’ την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

Κομβικό σημείο σε μια πολύχρονη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια επί δημαρχίας Νάσου Γιακαλή απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και θα απασχολεί και για τις επόμενες δεκαετίες την κοινή γνώμη της Λέσβου, το νέο λιμάνι στον Καρά Τεπέ, αποτελεί σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός έδωσε εντολή για την άμεση δημοπράτηση του master plan του νέου και του παλιού λιμένα Μυτιλήνης, εγκρίνοντας και τη σχετική χρηματοδότηση που φτάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Με άλλη απόφασή του, ο υπουργός καθορίζει τις τάξεις των πτυχίων των μελετητών που θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εκπόνηση των μελετών για τα έργα, που όπως αναφέρει θα έχουν χρονικό ορίζοντα 25ετίας, ενώ ενέκρινε και κονδύλι για τη διενέργεια υποβρύχιας αυτοψίας στο βυθό τού Καρά Τεπέ απ’ την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

«Ενημερωθήκαμε απ’ το Υπουργείο Υποδομών ότι με απόφαση του υπουργού εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της τάξης των 495.000 ευρώ για το master plan του νέου και του παλιού λιμένα Μυτιλήνης», ανέφερε χθες μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε σχετικά τη Λιμενική Επιτροπή, ενώ θα συζητήσει το θέμα και με τον Κώστα Μουτζούρη, που ως γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής είχε συμβάλει στην προώθησή του με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υποδομών.
Παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν γίνει κατ’ επανάληψη απ’ τον τέως πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κώστα Κορδώνη, στην κατεύθυνση μεταβίβασης της έκτασης για τις χερσαίες εγκαταστάσεις του νέου λιμανιού, κάτι που αποτέλεσε προϋπόθεση για τη δρομολόγηση της μελέτης.

Μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι…
Όπως προκύπτει απ’ τα όσα λαμβάνει υπόψη στην έκδοση της απόφασής του ο κ. Χρυσοχοΐδης, τουλάχιστον δυο χρόνια τώρα είναι σε εξέλιξη η όλη διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης, αλλά και λήψης επιμέρους αποφάσεων, όπως π.χ. το ποιος θα επιβλέψει τη μελέτη.
Έτσι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υποδομών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, που υπεγράφη τον Οκτώβριο, ορίστηκε η Διεύθυνση Λιμενικών Έργων και Έργων Αεροδρομίων (Δ4) του Υπουργείου Υποδομών ως προϊστάμενη αρχή και το Τμήμα της Προγράμματος και Μελετών (Δ4γ) ως διευθύνουσα υπηρεσία για την ανάθεση και εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Master Plan Νέου και Παλαιού Λιμένος Μυτιλήνης και υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου».
Στον προϊστάμενο λοιπόν αυτής της Διεύθυνσης, των Λιμενικών Έργων και Έργων Αεροδρομίων, δίνει εντολή ο υπουργός για τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού ανάθεσης της εκπόνησης της μελέτης, με τίτλο «Μελέτη Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) Νέου και Παλαιού Λιμένος Μυτιλήνης», αλλά και τον «εξουσιοδοτεί να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης και να προχωρήσει στη διενέργεια και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και τις τυχόν επαναλήψεις του, για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της παραπάνω μελέτης».
Προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι μελετητές θα μπορούν να μετάσχουν στο διαγωνισμό, στην απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη σημειώνεται μεταξύ άλλων πως το αντικείμενο της μελέτης «περιλαμβάνει το επίσημο πρόγραμμα όλων των έργων που θα εκτελεσθούν στη ζώνη λιμένα, σε χρονικό ορίζοντα 25ετίας, και επιπλέον εμπεριέχει σαφή καθορισμό της ιεράρχησης και προτεραιότητας των επιμέρους έργων και των απαιτούμενων μελετών» , ενώ σ’ άλλο σημείο τονίζεται πως το «master plan είναι αφενός μία σύνθετη μελέτη, πολυπαραμετρικού σχεδιασμού, που απαιτεί τη στενή συνεργασία σημαντικού αριθμού ειδικοτήτων, ήτοι: λιμενικών, συγκοινωνιακών, αρχιτεκτονικών, Η/Μ έργων κ.λπ., οι δε μελετητές θα πρέπει να έχουν σημαντική εμπειρία λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας του προγραμματικού σχεδίου για την ανάπτυξη του λιμένα».
Ομοίως ο υπουργός ενέκρινε, μετά από αλληλογραφία της αρμόδιας διεύθυνσης με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, τη διάθεση πίστωσης 4.000 ευρώ για τη διενέργεια της απαραίτητης υποβρύχιας αυτοψίας που θα γίνει στην περιοχή τού Καρά Τεπέ.