Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Φορολόγηση με 26% για τους αγρότες προβλέπει η πρόταση των θεσμών!!!

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία των αγροτών στην κατεύθυνση της πλήρους εξομοίωσής τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργηση της επιστροφής αγροτικού πετρελαίου περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.
Οι δανειστές ζητούν τέλος στη διακριτική φορολογική μεταχείριση αγροτών και να εφαρμοστούν συντελεστές ελεύθερων επαγγελματιών.

Μεταξύ των υπόλοιπων δημοσιονομικών και φοροεισπρακτικών μέτρων , οι δανειστές ζητούν να τερματιστεί η διακριτική, όπως τη χαρακτηρίζουν, φορολογική μεταχείριση των αγροτών και να εφαρμοστούν γι' αυτούς οι συντελεστές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επομένως, ζητείται -από την επόμενη πιθανότατα χρονιά, αν και δεν διευκρινίζεται- να φορολογηθούν τα αγροτικά εισοδήματα με 26%, διπλάσιο δηλαδή συντελεστή από το 13% που ισχύει τώρα.

Με αυτή την αλλαγή συνδέεται και η δεύτερη απαίτηση που έχει να κάνει με την πλήρη κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν.

Στην πράξη, λοιπόν, όπως φαίνεται από τις προτάσεις τους, οι δανειστές δεν αναγνωρίζουν καμία διαφορά μεταξύ του αγροτικού επαγγέλματος και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Και η εξομείωση αυτή κρύβει άλλη μια επιβάρυνση αφού στη λίστα ζητείται να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θυμίζουμε ότι σήμερα η προκαταβολή είναι 55% και, μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις Βαλαβάνη, έχει μειωθεί στο 27,5% για τους επαγγελματίες αγρότες και στο 13,75% για τους νεοεισερχόμενους αγρότες.

Τα παραπάνω μέτρα έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα της λίστας όπου, μεταξύ άλλων, «ξεχωρίζουν» η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, 11% και 23% με τη μεγάλη πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών (των αγροεφοδίων συμπεριλαμβανομένων) να εντάσσονται στο δεύτερο. Ομοίως, ζητείται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (άλλη μια σημαντική δαπάνη των αγροτών) να μεταταχθούν από το ΦΠΑ 13% στο 23%.