Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Τουρκία: Το «γερό χαρτί» της οικονομίας χάνεται


Το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας δείχνει να ξεθωριάζει. Η υποτίμηση της λίρας ροκανίζει το εισόδημα των πολιτων, ενώ έντονο προβληματισμό εκφράζουν και οι βιομήχανοι. Στο στόχαστρο του Ερντογάν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Τουρκία: Το «γερό χαρτί» της οικονομίας χάνεται
Για σειρά ετών, η οικονομία αποτελούσε το «γερό χαρτί» του Ταγίπ Ερντογάν.
Όμως, το «τουρκικό οικονομικό θαύμα» φαίνεται ότι «ξεφουσκώνει». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι , η οικονομική άνθηση στην Τουρκία έληξε πριν από τρία χρόνια.
Η πιο χαρακτηριστική αποτύπωση αυτής της κατάστασης είναι η διολίσθηση της λίρας. Υπό το βάρος και των διεθνών εξελίξεων, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει, φέτος, πάνω από 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Μέσα σε 2 χρόνια η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Η υποτίμηση της λίρας δεν αφορά μόνο τους επενδυτές. Αφορά τους απλούς πολίτες, που βλέπουν το εισόδημά τους να το «ροκανίζει» ένας συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός. Το Μάιο, ξεπέρασε το 8%, με τα τρόφιμα να γίνονται κάθε μέρα πιο ακριβά.
Ήδη , ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο για την οικονομική επιβράδυνση την Κεντρική Τράπεζα της χώρας ξεκινώντας πόλεμο για να καταργήσει την ανεξαρτησία της. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότιμείωσε τα επιτόκια επί των καταθέσεων συναλλάγματος μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία κατέγραψε ιστορικά χαμηλές ισοτιμίες απέναντι στο δολάριο και το ευρώ, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης που στέρησε την αυτοδυναμία από τον κυβερνών AKP.
Το ανησυχητικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος τού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγώντής Τουρκίας χρηματοδοτείται από βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων - δηλαδή, αγορές ομολόγων και μετοχών - σε αντίθεση με τις πιο σταθερές άμεσες ξένες επενδύσεις. Αυτό καθιστά την τουρκική οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη γεγονός που είχε επισημάνει ήδη απο το 2013, η Morgan Stanley η οποία την είχε χαρακτηρίσει ως μια από τις επικίνδυνες αναδυόμενες αγορές καθώς ήταν υπερβολικά εξαρτημένη από τα ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών της.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν πλήξει σοβαρά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Τουρκικής Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων πρόσφατα τις επέκρινε ως «ανησυχητικές» και ότι δημιουργούν «σύγχυση στα μυαλά της επιχειρηματικής κοινότητας και του κόσμου».
Και φυσικά, η αύξηση της ανεργίας είναι ένας πρόσθετος πονοκέφαλος. Η ανεργία με 11% βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και αυτό παρά το γεγονός ότι το 2014, το ΑΕΠ της Τουρκίας σημείωσε ανάπτυξη 2,9%. Αν και το ποσοστό αυτό εμφανίζεται ως θετικό εντούτοις είναι το ένα τρίτο της επίδοσης που είχε επιτύχει η χώρα τέσσερα χρόνια πριν.
Υπενθυμίζεται ότι επί 13 χρόνια η τουρκική οικονομία είχε πάντα ανοδική πορεία. Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπό τον Ερντογάν «εκσφενδόνισε» την Τουρκία ανάμεσα στις 20 πιο ισχυρές οικονομικά χώρες του κόσμου.
Διπλάσιος αριθμός ανάπτυξης δεν ήταν κάτι το σπάνιο. Πλέον όλα δείχνουν ότι οι επιδόσεις αυτές ανήκουν στο παρελθόν προκαλώντας πολιτικούς κραδασμούς στην Τουρκία.